Hygiëne
Als je met voedsel werkt is het essentieel om schoon en hygiënisch te werk te gaan. Hier vind je de belangrijkste punten om in de gaten te houden, zodat het onderhoud makkelijk en veilig kan gebeuren.
Regelmatig olie verversen
Om een friteuse zo schoon mogelijk te houden en de kwaliteit van het gefrituurde voedsel te waarborgen, is het belangrijk om regelmatig de olie te verversen. Olie die niet op tijd ververst of gefilterd wordt is slecht voor de gezondheid en kan zorgen voor een slechte smaak aan je product.
Hoe vaak de olie moet worden vervangen, hangt af van het gebruik. Goede indicaties dat je je frituurolie moet vervangen zijn de kleur en geur van de olie maar ook het uiteindelijke bakresultaat.
Filteren en zeven
Na elk gebruik van de frituur is het aan te raden om de olie te zeven. Dit verlengt de levensduur en de kwaliteit van de olie aanzienlijk. Het is mogelijk om met een filterlepel kleine vervuilingen gedurende het bakken te verwijderen, maar aan het einde van het gebruik is het aan te raden om al het vet in de friteuse door een zeef te filteren. Dit voorkomt dat achtergebleven voedselresten verbranden en de smaak van de olie kunnen beïnvloeden. Het filteren van de olie gaat het makkelijkst als deze nog een klein beetje warm (Maar niet te heet) is.
Reiniging van de binnen- en buitenkant
De binnenkant van de friteuse moet na elke olieverversing worden schoongemaakt om opgehoopt vet en voedselresten te verwijderen. Zorg eerst dat je de friteuse uit het stopcontact haalt en deze geleegd is in de vet ton en voldoende is afgekoeld. Verwijder met keukenpapier de achtergebleven olie en voedselresten. De overtollige olie is het makkelijkste te verwijderen met een ontvetter en wat lauw water. Meng deze in een plantenspuit en spuit de friteuse aan de binnen en buitenkant goed in. Pas wel op met de elektronica in de friteuse. Gebruik daarna een spons om de ontvetter overal goed in te vrijven. Je kunt een doek gebruiken om de ontvetter te verwijderen en veeg daarna de friteuse na met een vochtige doek om achtergebleven zeepresten e.d. mee te nemen. Droog voor het opnieuw vullen van de friteuse de bak goed af.
Mocht je friteuse na intensief gebruik erg vies kan een half vaatwasblokje wonderen doen. Vul de friteuse tot het min streepje met water, voeg het vaatwasblokje toe en zet de friteuse op 70 graden aan. Laat de friteuse 30 minuten verwarmen. Zet daarna de friteuse uit en laat hem goed afkoelen. Zet zodra het water af is gekoeld de aftapkraan open om het water te verwijderen en veeg de friteuse goed na met een doek.
Oliefilter
Voor een grondige reiniging kun je een oliefilter gebruiken. Er zijn speciale filtersystemen op de markt die olie door een filter heen pompen, waardoor zelfs de kleinste deeltjes worden verwijderd. Het gebruik is simpel en zorgt er voor dat het onderhoud van de frituurolie weinig tijd kost. Je kunt de olie hiermee langer schoon houden en vermindert de frequentie van het verversen van de olie.